Historisk gjenskaping i Norge og i Utlandet

Historical recreationEn hobby som er i sterk vekst utover de siste årene, er det å gjenskape historiske hendelser, og situasjoner. Trenden har lenge før dette eksistert i denne moderne formen i USA, men man finner også andre og mindre formelle former for gjenskaping. Det er nemlig ikke et rent Europeisk fenomen. Mange folk i verden gjenskaper deler av sin historie på liknende vis. I japan driver man den dag i dag med landets historiske sverdkamp, og innen Shikenes kultur, finner man ritualisierte danser, og fremvisninger av gammel krigskunst. På samme vis kan man se på buddhistiske munker som trenes opp i den tradisjonelle våpenløse kampen.

Trenden med historisk gjenskapning kom til Norge over Storbritannia, og den ble importert dit, som del av kultur og skolepolitikken til Margareth Thatcher sin regjering. Her ble det oppfordret til å følge det amerikanske mønsteret for historisk gjenskaping, som har lange tradisjoner i landet. Man kan nevne at man ofte finner nybygger landsbyer, som viser frem hvordan de første europeerne slo seg ned i landet, eller hvordan nybyggerne tok seg vestover i det Nordamerikanske slettelandet.

Liknende eksempler på levende historie er det som kalles “Re-enactment” på engelsk. Det er i bunn og grunn et gedigent masseteater. Det kan være at man møtes for å gjenskape et slag fra den amerikanske borgerkrigen, eller, at man gjennomfører et slag fra den 2. Verdenskrig. Denne formen for masseteater, ble faktisk ikke utviklet i USA, men det første kjente arrangementet av typen, ble iscenesatt i Leningrad, fem år etter den russiske revolusjonen, med 17 000 skuespillere, som gjenskapte revolusjonen, og stormingen av vinterpalasset. Scener fra dette gediegene skuespillet ble filmet, og er del av Eisensteins film Oktober – Ti Dager Som Rystet Verden.

I Europa møtes også entusiaster for å gjenskape historiske øyeblikk av denne typen. Mange i Norge driver med middelalder-kampsport, og de møtes jevnlig, men ofte uten stor oppmerksomhet. Det finnes ett utall forskjellige aspekter av denne typen hobbies. Noen driver med ren kampkunst, og bryr seg mindre om det historiske, mens andre gleder seg over å kle seg ut.